آشنایی با شیر دیافراگمی
شیر دیافراگمی در صنایع از اهمیت زیادی برخوردار است. علت این موضوع نیز این است که در بسیاری از صنایع سیالاتی در جریان هستند که بسیار سمی بوده و در نتیجه هر گونه نشتی و آسیب در شیر میتواند منجر به بروز اتفاقات ناگواری گردد. از طرفی در پارهای از اوقات خلا در خطوط انتقال به کمترین نشتی از بین رفته و منجر به خسارات زیادی میگردد. پس دیافراگم در شیرهای مورد استفاده در صنعت از جایگاه خاصی برخوردار بوده و باید به دقت انتخاب شوند چراکه از شیرهای معمولی برای این کاربردها نمیتوان بهره گرفت.
حتما بخوانید:
شیر دیافراگمی چیست؟
این نوع شیرها از خانوادهی شیرهای برقی پنوماتیک هستند. حرکت در این سری از شیرها از نوع خطی بوده و کاربرد اصلی آنها نیز بسته و باز نمودن مسیر حرکت سیالات و نیز تنظیم کردن میزان و شدت جریان آن و کنترل نمودن فشار سیال است. این شیرها که با نام دیافراگرام ولو نیز شناخته میشوند به این دلیل دیافراگمی نامیده شده اند که از انعطاف پذیری زیادی برخوردارند. یک ساقه با حرکت عمودی در این نوع شیر دیافراگمی دیسک ارتجاعی را به حرکت در آورده و به بدنه می چسباند. در هنگام حرکت به سمت بالای این ساقه دیسک نیز از بدنه جدا میشود. نشتی در این نوع از شیرها به علت انعطاف پذیری زیادی که دارند تقریبا نا ممکن خواهد بود. این ویژگی دلیل اصلی در استفاده کردن از این شیرها در خصوص سیالات سمی و خطرناک است. این سیالات سمی اعم از :
- سیالاتی که رادیواکتیو اند.
- سیالات آلودگی زا
- و سیالات سمی و خطرناک
میباشد. از جمله کاربردهای فراوان از این شیرها در صنایع داروسازی و غذایی میباشد.
اجزای شیر دیافراگمی کدام است ؟
این تجهیزات پر مصرف از بخشهای متفاوتی ساخته شده اند همچون :
- عملگر فلکهای
- درپوش مخصوص
- استاد بولت اتصال ساقه شیر به دیافراگم
- تقویت کنندههای داخلی
- غلاف ساقهی شیر
- حفره پیچ
- ساقه
- درزبندی بین دیافراتگم در شیر و بدنه
- کمپرسور
- بند یا زین شیر
- مسیر برای عبور سیال مورد نظر
- مجاری حرکت دیافراگم
- اتصالات بخش انتهایی شیر
که به شیر دیافراگی برای انجام اهداف مورد نظر کمک میکنند.
حتما بخوانید:
فتوسل چشمی و آشنایی با انواع آن
شیوهی عملکرد شیر دیافراگمی چگونه است؟
دیسک ارتجاعی در شیر که منعطف نیز است متصل به یک عضو فشار دهنده که اصطلاحا کمپرسور نام دارد میشوند. به همراه استم در شیر کمپرسور نیز به سمت بالا و پایین حرکت میکند. بنابراین دیافراگم در شیر نیز به صورت هم جهت با آن به حرکت در خواهد آمد. زمانی که دیافراگم پایین میآید دیافراگم به بخش پایینی آن فشار آورده و به این شیوه مسیر سیال مورد نظر را مسدود میکند. برای اینکه بتوان دبی جریان سیال را نیز کنترل نمود در طراحی ولو دیافراگمی به جای کمپرسور اتم است که دیافراگم را قسمت نشیمنگاه شیر جدا میکند. به این طریق به جای آن که به یکباره این جدا شدن رخ دهد به طور آهسته انجام میشود و از این راه میتوان سرعت و دبی سیال را نیز تحت کنترل داشت. چرخش 90 درجهای در ولو موجب میگردد تا حالت شیر از کاملا باز به کاملا بسته تغییر کند. همچنین عملگر در این نوع شیر بسته به اندازه و کاربرد آن دستی و یا الکتریکی یا هیدرولیک و پنوماتیک خواهد بود.
تقسیم بندی شیر دیافراگمی
این شیرها بر اساس معیارهای مختلفی گروهبندی میشوند. اعم از جنس بدنه . یا شکل بدنه و یا نوع اتصالات به کار فته در آن. در این بخش از مقاله به معرفی انواع مختلف این تقسیم بندی های ولو دیافراگمی میپردازیم:
1- شیرهای دیافراگمی بر مبنای جنس آن
- نوع استیل
- نوع چدنی
- نوع فولادی
- نوع برقی
- نوع پینچ
2- شیر دیافراگمی بر مبنای شکل بدنه
- ولو دیافراگمی با بدنه زینی یا برآمده : از این نوع از ولوها برای تنظیم کردن جریان سیال استفاده میشود.
- ولول دیافراگی با بدنهای صاف : در این نوع ولول هیچ انحنایی در قسمت انتهایی نشیمنگاه تعبیه نشده است و کاملا صاف میباشد. این شیرها به دو گروه گذرگاه مستقیم و نیز گذرگاه باریک تقسیم بندی میشوند.
3- شیر دیافراگمی بر مبنای نوع اتصالات
- ولو دندهای : سایز این نوع شیر تا 3 اینچ میباشد. برای لولههای رزوهای مورد استفاده قرار میگیرند. بدنه این نوع شیر عموما از جنس استیل و چدن است.
- ولو کلمپی : بیشتر استفاده از این نوع شیرها در صنایع شیمیایی و غذایی است. نوع اتصال در این ولو دیافراگمی کلمپی است و به همین ذلیل به همین نام نیز شناخته میشود.
- ولو فلنچی : جنس این شیرها چدن بوده و خود از دو گروه برآمده و بدون برآمدگی تشکیل شدهاند. دو فلنچی که برای اتصال شیر به لوله استفاده میشوند باید از یک نوع استاندار ساخته شده باشند.
مزیت های شیر دیافراگمی چیست؟
از این ولوها برای کلیهی سیالات سمس و یا دوغابی میتوان بهره گرفت. هم به صورت افقی نصب میشوند و هم به صورت عمودی همچنین نیاز به آب بندی ندارند و نشتی در آنها تقریبا صفر است. تعمیر کردن و تعویض این شیرها ساده میباشد. همچنین در هنگام استفاده از این شیرها اغتشاشات سیال نیز کمتر خواهد بود.
البته در کنار ایم مزایا و امتیازات ایراداتی نیز دارند اعم از :
- قابل استفاده نبودن در فشار و دمای بالا
- ایجاد نمودن افت فشار در مسیر سیال در مدلهای زینی
گروه صنعتی دکتر پی ال سی عرضه کنندهی بهترین انواع از شیر دیافراگمی در کشور میباشد. همچنین از دیگر فعالیتهای این گروه با سابقه و خوشنام انجام اتوماسیون صنعتی و مشاوره و راه اندازی خط تولید است. برای استعلام از محصولات موجود و قیمت آنها میتوانید با مشاورین ما در گروه صنعتی دکتر پی ال سی تماس برقرار فرمایید.
مطالب مرتبط:
کلام آخر:
شیر دیافراگمی دارای کاربرد و البته ویژگیها و مزیتهایی زیادی است. به ویژه در صنایعی که با سیالات دوغابی و نیز سمی سر و کار دارند. با توجه به نوع کاربرد این شیرها انواع بسیار زیادی از آن ها نیز طراحی و تولید شده اند که مورد استفاده کاربران قرار میگیرد. ایمنی و نفوذ ناپذیری در این ولوهای دیافراگمی یکی از اصلی ترین امتیازات آنها به شمار میرود.