همانطور که می دانید، مدار های الکتریکی از دو قسمت مدار فرمان ومدار قدرت تشکیل شده اند که به طور جداگانه به بررسی آنها می پردازیم .
مدار قدرت
به مداری که برای برق رسانی به مصرف کننده ها کشیده میشود ، مدار قدرت می گویند. در سالهای پیش رسم بود که برای راه اندازی مدار قدرت از یک مینیاتوری یا فیوز فشنگی و کنتاکتور و بی متال استفاده می شد. اما در مدار های جدید خبری از بی متال و مینیاتوری نیست و به جای آن کلید های حرارتی جایگزین این دو قطعه شده است.
مدار فرمان
در واقع این مدار برای نشان دادن عملکرد و چگونگی کار مدار قدرت کشیده می شود .مدار فرمان برای استارت و کارکردن نیاز به اقلامی همچون : فیوز مینیاتوری ، رله کمکی حرارتی ، شاسی اضطراری ، شاسی استاپ، شاسی استارت و در نهایت بوبین کنتاکتور می باشد.
اقلام مورد استفاده در مدار فرمان و قدرت
مدار راه اندازی یک الکترو موتور
این مدار مناسب برای راه اندازی یک الکتروموتور ساده است .به این شکل که در صورت ستاره یا مثلث بودن در تخته کلم مشخص شده باشد و با استفاده از یک کلید حرارتی (که در مدار زیر از فیوز مینیاتوری و بی متال استفاده شده است)، کلید استراری ، شاسی استپ ، شاسی استارت ، کنتاکتور این مدار رراه اندازی می شود.
مدار چپ گرد راستگرد
مدار چپگرد و راستگرد به مداری گفته می شود که با استفاده از ان می توان موتور الکتریکی را با فشردن یک شاسی ، یک تایمر ، یک میکروسوئیچ ، یک سنسور دور موتور را عکس کنیم .
روش کار به این شکل است که دو کنتاکتور وجود دارد که با جابه جا شدن این کنتاکتور به این صورت که کنتاکتور اول قطع و کنتاکتور دوم وصل شود دور موتور عکس خواهد شد.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید در کنتاکتور دوم جای دوفاز با هم عوض شده که با این کار دور موتور عکس خواهد شد.
کاربرد این مدار بیشتر در کانوایرها ونوار نقاله ها می باشد.
مداره ستاره و مثلث
این مدار مخصوص الکترو موتورهایی است که باید مثلث کار کنند ولی به دلیل جریان کشی در راه اندازی اولیه مجبور به استارت ابتدایی آن با ستاره است و پس دور گرفتن مدار به مثلث تغییر حالت می دهد.این مدار به صورت اتوماتیک یعنی با استفاده از تایمر و یا دستی که پس از دیدن دور گرفنن موتور شاسی مثلث را زده و ان را به حالت مثلث در می آوریم.
در مدار زیر راه اندازی به صورت دستی می باشد.
در مدار زیر راه اندازی به صورت دستی می باشد.