سروو موتور یکی از انواع موتورهای الکتریکی است که از یک سری مدارهای الکترونیکی اضافی در ساختار آن استفاده شده است. بنابراین از این جهت مانند درایو میباشد. تجهیزات الکترونیکی در الکتروموتورها به بالا بردن دقت ان کمک خواهند کرد و عمل گردش تنها به وسیله شفت در موتور انجام پذیر است. این دقت به معنی بالا بردن دقت در کنترل زاویه و کنترل سرعت و میزان دقت کنترل است. در ادامه درباره این موتورهای الکتریکی اطلاعات بیشتری را ارائه خواهیم داد.
سروو موتور چیست؟
این موتور که با نام موتور فرمان یار نیز شناخته میشود اغلب برای سیستمهای به اصطلاح حلقه بسته و به منظور کنترل گشتاور و سرعت مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع سرو موتور از قطعات الکترونیکی کاملا مجزایی برای بالا بردن بازده و دقت در آن بهره گرفته است. مهمترین و اصلیترین بخش در سرو موتور را قسمت کنترل کننده تشکیل میدهد. در سیستمهای حلقه بسته از پتانسیومتر و چرخ دنده و یک تقویت کننده نیز در کنار این موتور استفاده شده است. سروو موتور از یک ساز و کار کاملا بسته که فیدبکی برای کنترل سرعت و موقعیت خطی و یا چرخشی دارد ساخته شده است. از طریق سگنالهای الکتریکی میتوان آن را کنترل نمود. در این موتور از نوعی انکودر به عنوان حسگر بهره گرفته شده است. مدار آن نیز داخل محفظه خود موتور تعبیه میشود و در بیشتر اوقات با جعبه دنده ترکیب میگردد.
انواع مختلف سروو موتور کدام است؟
معیارهای مختلفی برای تقسیم بندی این موتورهای الکتریکی وجود دارد. یکی از این گروه بندی ها بر اساس تعداد سیم به کار رفته در آن ها است که به دو گروه:
- سه سیمه
- پنج سیمه
تقسیم میشوند. کاربدهایی بیشتری برای نوع سه سیمه این موتورها وجود دارد. در مدل سه سیم از دو سیم به منظور تغذیه و از سیم سوم نیز برای کنترل استفاده میشود. در حالی که در نوع پنج سیمه از چهار سیم برای تغذیه استفاده میشود. تقسیم بندی دیگری که برای این سروو موتورها میتوان در نظر گرفت بر اساس مکانیکی و یا الکتریکی بودن آنها است. همچنین در دو گروه خطی و چرخشی نیز دسته بندی میشوند. در نوع خطی از این نوع موتور الکتریکی حرکت دورانی را از طریق گیربکس به حرکت خطی تبدیل میکنند.
یکی دیگر از انواع مختلف این موتورها بر اساس و مبتای نوع منبع تغذیه آنها است که به دو گروه:
- سروو موتورهای AC
- سروو موتورهای DC
تقسیم بندی میشوند. AC به برق متناوب گفته میشود در حالی که DC به جریان برق مستقیم میگویند. استفاده از نوع AC در صنعت رواج بیشتری دارد و دلیل آن نیز ویژگیهای مثبت این نوع مانند:
- راندمان بالا
- حجم کوچک
- قیمت مناسب هزینه تعمیر و نگهداری پایین
و مواردی از این دست است.
کاربردهای سروو موتورها کدام است؟
در هر بخشی که بتوان از موتورهای الکتریکی استفاده کرد به تبع آن از نوع سروو نیز میتوان استفاده نمود. اما نکته مهمی که در این بین وجود دارد این است که این موتورها نسبت به الکتروموتورها دارای قیمت بالاتری هستند. بنابراین تنها در مواقعی مورد استفاده قرار میگیرند که نتوان از موتورهای الکتریکی دیگری استفاده نمود. بر این اساس کاربرد سروو موتورها شامل:
- ماشین آلات صنعت نساجی
- ماشین آلات صنعت چاپ
- سینماهای 5 بعدی
- ماشین آلات و دستگاههای مورد استفاده در صنعت پلاستیک سازی و تزریق پلاستیک
- در دستگاههای CNC فلزات و چوب
میباشد. البته باید گفت که موارد یاد شده تمام کاربردهای این تجهیز نمیباشد و در اینجا تنها به بخشی از کاربردهای گستردهی این تجهیز اشاره نمودیم.
سروو موتور چگونه کار میکند؟
در این تجهیز بر اساس ولتاژ و جریانهایی که اعمال میشود گشتاورهای مختلفی نیز تولید میشود که دارای سرعتهای متفاوتی است. در واقع این موتورها از بخشهای اصلی و مهم در سیستمهای حلقه بسته هستند که به کنترلر با ایجاد گشتاورهای مناسب کمک میکند. اطلاعات مورد نیاز برای تعیین کردن میزان سرعت مناسب و دیگر اطلاعات لازم از طریق انوکدر در اختیار این مدل از موتورهای الکتریکی قرار میگیرد. پالسهای ارسال شده از سمت کنترلر نیز میزان و درجه لازم برای چرخش موتور را تعیین میکنند.
راه اندازی کردن سروو موتور چگونه است؟
از آن جایی که این نوع موتور نیز یک موتور الکتریکی به حساب میآید برای راه اندازی کردن آن نیاز است تا ملاحظات و نکات لازم در نظر گرفته شود. برای این منظور نیاز به یک برد کنترلی دیگر داریم که با قدرت موتور در تناسب حداکثری باشد. این راه اندازی با چند روش قابل انجام است:
1- راه اندازی سروو موتور به کمک میکروکنترلر
باید ابتدا پالسهایی را به برد موتور ارسال کرد و برای این منظور نیز میتوان از یک تایمر کمک گرفت.
2- راه اندازی سروو موتور به کمک برد آردوینو
این برد از جنس نانو است و برای کنترل نمودن این موتور استفاده میشود. نکته مهم در این خصوص این است که اگر قصد راه اندازی چندین موتور سروو را به طور همزمان دارید نباید از این شیوه راه اندازی استفاده نمایید.
3- راه اندازی سروو موتور به کمک میکروکنترلر
از این شیوه برای راه اندازی کردن انواع کوچک استفاده میگردد. در صنایع مختلف و نیز مواردی که باید دقت زیادی در راه اندازی به کار برد از این شیوه نباید استفاده کرد.
برای خرید و تهیه انواع سروو موتور مورد نیاز میتوانید از طریق وب سایت دکتر پی ال سی اقدام فرمایید. با خرید از مجموعه دکتر پی ال سی از کیفیت و اصالت محصول اطمینان خواهید داشت. کارشناسان ما مشاورههای لازم پیش از فروش را به طور رایگان در اختیار شما قرار خواهند داد. همچنین برای دریافت اطلاعات و تهیه انواع اتوماسیونهای صنعتی با مهندسین گروه صنعتی سپیانی تماس حاصل کرده و بهترین اتوماسیونهای صنعتی مناسب با کاربری خود را دریافت کنید.
کلام پایانی
سروو موتور یکی از انواع الکتروموتورها به شمار میرود که قادر به ایجاد گشتاورهایی با سرعتهای مختلف است. البته به لحاظ قیمت نیز از دیگر انواع موتورهای الکتریکی گرانتر بوده و به همین جهت تنها در مواقعی که امکان استفاده از الکتروموتورهای دیگر وجود نداشته باشد از این موتورهای سروو استفاده میشود.