تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی
امروزه به کمک تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی از سلامت مواد غذایی که در دسترس عموم مردم قرار میگیرد اطمینان حاصل میشود. چراکه میزان استفاده از محصولات غذایی تازه و یا فراوری شده در سرتاسر دنیا افزایش پیدا کرده است. در آزمایشگاههای مواد غذایی برای کنترل دقیق مواد غذایی به تجهیزاتی در این خصوص نیاز میباشد که در این مقاله به شناخت این تجهیزات خواهیم پرداخت.
انواع آزمایشگاههای صنایع غذایی
از آن جایی که محصولات غذایی گسترهی بسیار زیادی دارند آزمایشگاههای مربوط به آن ها نیز در دستههای مختلفی طبقه بندی میشوند اعم از :
- آزمایشگاه مربوط به فراوردههای صیفی
- آزمایشگاه مربوط به محصولات کشاورزی
- آزمایشگاه مربوط به غذاهای دامی
- آزمایشگاه مربوط به فراوردههای گوشتی
- آزمایشگاههای مربوط به تحقیقات عالی شیمی
- آزمایشگاههای میکروبیولوژی
خدمات آزمایشگاههای صنایع غذایی :
با وجود تفاوت در نوع آزمایشگاههای مربوط به صنایع غذایی و البته تفاوت در تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی برای هر کاربرد اما کلیت کار همه و خدماتی که ارائه مینمایند تقریبا یکسان است. خدمات ارائه شده در این آزمایشگاهها عبارتند از:
1- بررسیهای اولیه مواد غذایی
این اصل در تمام آزمایشگاههای مواد غذایی باید رعایت گردد. این سنجش درجهی کیفی مواد غذایی اولیه را مشخص خواهد کرد. در بررسیهای اولیه چند نکته را باید مورد سنجش قرار داد :
- رنگ و طعم و بو
- درجهی پیرکس و میزان اسیدی و قلیایی بودن مواد
- درصد روغن و نمک موجود در مواد
- یکنواختی و شفافیت
- میزان سوربات بنزوات سدیم
- میزان خلوص و میزان قند
- مقادیر استفاده شده از رنگهای مصنوعی و اسانس
2- میکروب شناسی مواد غذایی مورد بررسی
بعد از گذراندن مرحلهی اول مواد غذایی برای میکروب شناسی مورد آزمایش قرار خواهند گرفت. این سنجش عموما در هنگام بستهبندی و تولید نمودن محصول انجام میگردد. برای این کار کشت و شمار انواع باکتریها و میکروبهای موجود در مادهی غذایی مورد بررسی قرار میگیرد.
3- فرمولاسیون و بهینهسازی مواد غذایی
پس از اینکه عمل میکروب شناسی روی ماد غذایی به اتمام رسید نوبت به بهبود کمیفیت مواد غذایی مطابق با استانداردهای لازم میرسد. این مرحله پس از تعیین شدن برنامه و فرمولاسیون در آزمایشگاههای شیمیایی و نیز فیزیکی به منتظور تعیین نمودن سطح کیفی مواد انجام میگردد.
آشنایی با تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی
هر یک از تجهیزات به کار رفته در این آزمایشگاهها برای هدف و کاربرد خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. این تجهیزات و دستگاهها تنوع بسیار بالایی دارند و این بخش به معرفی برخی از انواع پر کاربردتر آنها خواهیم پرداخت.
تمام تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز در بخش آزمایشگاهی صنایع غذایی را میتوانیداز طریق بخش فروشگاهی وب سایت سپیانی تهیه نمایید. گروه صنعتی سپیانی از شرکتهای پیشرو در زمینهی تجهیزات مورد نیاز در صنعت و انواع اتوماسیونهای صنعتی میباشد. برای استعلام قیمت و موجودی با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
1- دستگاه دوماس
این تجهیز بیشترین مورد استفاده را در آزمایشگاههای صنایع غذایی دارد. همچنین از اهمیت بالایی نیز برخوردار میباشد. از طریق این تجهیز میتوان :
- میزان نیتروژن را در بازهی زمانی کمتر از 5 دقیه سنجید.
- چون در این دستگاه از مواد شیمیایی برای سنجش استفاده نمیشود هزینهی آنالیز کاهش چشمگیری خواهد داشت.
- در زمان تا اندازهی زیادی صرفه جویی میشود.
- ضرورتی برای آماده کردن نمونه به کمک محلولهای شیمیایی وجود ندارد.
- نتایج آزمایش در حافظه دستگاه ثبت خواهد شد.
- این تجهیز قابلیت تکرارپذیری بالایی دارد.
2- دستگاه رفراکتومتر
این دستگاه یکی از تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی محسوب میشود که برای مشخص کردن درجهی خلوص مواد غذایی کاربرد دارد. امکان وصل شدن به رایانه و چاپگر در این وسیله وجود دارد. بیشترین مورد استفاده از آن در صنایع غذایی مانند نوشیدنیها – داروها – قندو شکر و موادی از این دست میباشد. انواع مختلفی از این تجهیز نیز طراحی شده و به بازار عرضه گردیده است مانند :
- رفراکتومتر رومیزی
- رفراکتومتر آنلاین
- رفراکتومتر آنالوگ
- رفراکتومتر دستی و دیجیتال
3- دستگاه سوکسوله
این تجهیز یکی از اصلی ترین تجهیزاتی است که در آزمایشگاههای صنایع غذایی وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد این وسیله برای جدا نمودن چربی از مواد غذایی گوناگون است. اجزای تشکیل دهندهی سکسوله شامل :
- استخراج کننده
- سرد کننده یا مبرد
- بالن
میباشد. به دلیل سیستم ایمنی بالایی که این وسیله دارد نیاز به استفاده کردن از هود وجود ندارد.
4- دستگاه کجلدال
این روش یک شیوهی بین المللی در شیمی است که میتوان به کمک آن میزان نیتروژن موجود در مواد پروتئینی را مورد ارزیابی قرار داد. البته در ارزیابی و سنجش خاک و فاضلابها نیز از این شیوه بهره گرفته میشود. این شیوه دارای سه بخش متمایز اعم از :
- هزم
- تقطیر
- تیتراسیون
5- دستگاه اتوکلاو
از این دستگاه علاوه بر آن که به عنوان تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد در بخشهای مختلف پزشکی و سایر بخشهای آزمایشگاهی نیز مورد بهرهبردای قرار میگیرد. از این وسیله برای ضد عفونی کردن و استریل نمودن مواد و تجهیزات استفاده میکنند. انواع رومیزی از این وسیله در آزمایشگاه و انواع بزرگ تر آن در آزمایشگاهها استفاده میگردد.
6- دستگاه سانتریفیوژ
از این تجهیز در آزمایشگاه2های صنایع غذایی برای تفکیک بخشهای مختلف نمونه بر مبنای شاخصههایی مانند چگالی و وزن استفاده میکنند. عمده کاربرد این تجهیز در صنایع لبنی است که برای جداکردن چربی شیر به کمک نیروی گریز از مرکز کاربرد دارد.
7- شیکرهای آزمایشگاهی
این تجهیز نیز برای مخلوط کردن و یکنواخت سازی مایعات و محلولها کاربرد دارد. از آن برای یکنواختی محلول نمونه استفاده میشود.
8- هود شیمیایی
هودهای لامینار از انواعی هستند که در مواقعی که نمونه از نوع میکروارگانیسم باشد کاربرد دارد. این هودها در سه کلاس تولید و عرضه میشوند.
کلام پایانی:
از تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی برا بهبود کیفیت و سنجش سلامت مواد غذایی استفاده میشود. این تجهیزات تنوع بسیار بالایی دارند و با توجه به هر نوع مادهی غذایی از دستگاههای مخصوص به آن نیز استفاده میکنند. گروه صنعتی سپیانی با سابقهی درخشان در خصوص تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز در صنایع ارائه دهندهی کلیهی خدمات و محصولات مورد نیاز در خدمت شماست. همچنین شما میتوانید برای خرید دیگر تجهیزات صنعتی به فروشگاه دکتر پی ال سی مراجعه کنید و ازطریق واتساپ با مشاورین با تجربه ی ما در ارتباط باشید .