الکتروموتور یا موتور الکتریکی چیست؟
الکتروموتور که به آن موتور الکتریکی هم گفته میشود دستگاهی است که میتواند انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده تا از این طریق کار انجام گیرد. در تعبیری دیگر میتوان گفت که موتورهای الکتریکی در حکم قلب تپنده صنعت و لوازم خانگی هستند که بدون آنها زندگی امروزه شکل و صورت متفاوتی داشت. بنا بر اهمیت و کارایی زیادی که الکتروموتور در دنیای امروزی دارد در این مقاله به معرفی اجمالی پیرامون آن پرداختهایم.
تاریخچه الکتروموتور
اولین پایهی ساخت الکتروموتور در سال 1882 و توسط دانشمندی به نام تسلا بنا گذاشته شد. زمانی که موفق به پایه گذاری کردن اصول کاری میدانهای مغناطیسی شد و موتوری القایی به کمک نیروی میدان مغناطیسی طراحی کرد. اما بعدها و در سال 1885 فراریس تحقیقات گستردهای در زمینه ساخت این نوع از موتورها آغاز نمود و نتیجه این تلاشها تبدیل به انقلاب صنعتی و ساخته شدن انواع مختلف الکتروموتور شد. در سال 1890 میلادی بود که یک محقق روسی به نام اسیبوویچ موفق شد تا موتور سه فاز روتور قفسی را اختراع نموده و به جهان معرفی کند. امروزه موتورهای الکتریکی کاربردهای زیادی در ابعاد مختلف زندگی انسانها دارند و البته دستخوش پیشرفتهای زیادی نیز شدهاند.
الکتروموتور چیست؟
به ماشینی که قادر است تا انرژی الکتریکی دریافت شده را به حرکت مکانیکی مبدل کند موتور الکتریکی گفته میشود. اصول کلی کار در این نوع موتور بر این اساس است که با اثر گذاشتن میدان مغناطیسی بر جسمی که هادی که جریان الکتریسیته از آن در حال عبور است ایجاد حرکت مکانیکی میگردد. این حرکت در دو شکل خطی و دوار میتواند باشد. البته اغلب موتورهای الکتریکی از نوع دوار هستند اما انواع خطی آن نیز وجود دارد و در مواردی مورد استفاده قرار میگیرد. به این ترتیب دو بخش متحرک و ثابت از بخشهای اصلی هر الکتروموتور به شمار میروند. بخش متحرک روتور نام دارد و بخش ثابت را استاتور یا ایستانه میگویند. انواع مختلفی از موتورهای الکتریکی وجود دارند که قادر به کار با یکی از جریانهای مستقیم و یا متناوب هستند. به همین دلیل در برخی از گروهبندیها آنها را بر اساس نوع برق ورودی گروه بندی میکنند.
انواع مختلف الکتروموتور کدام است؟
موتورهای الکتریکی در بسیاری از بخشهای زندگی ماشینی امروزه حضور دارند حتی اگر به طور واضح متوجه بودن آنها نشویم. در حقیقت میتوان چنین گفت که هر جا جسمی در حرکت است یک موتور الکتریکی نیز حضور دارد. انواع مختلف این ماشنهای پر کاربرد عبارتند از:
1- الکتروموتور DC
این نوع خود از چندین مدل مختلفی دیگری تشکیل شده است که همگی با جریان مستقیم برق کار میکنند و به همین دلیل در این دسته گروه بندی شدهاند.
- موتور سری
- موتور موازی
- موتور کمپوند
- موتور مغناطیسی دائم
- موتور خود تحریک
تمام انواع نام برده شده توسط برق مستقیم عمل میکنند.
2- الکتروموتور AC
این نوع از دو مدل متفاوت تشکیل شده است که با جریان متناوب فعالیت میکنند اعم از:
- موتورهای القایی
- موتورهای آسنکرون
3- الکترووموتورهای خاص
برخی دیگر از انواع موتورهای الکتریکی هستند که در دو گروه بالا قرار نمیگیرند و به طور خاص طراحی و ساخته شدهاند به همین دلیل در این طبقه بندی از آن آنها نام برده میشود.
- موتورهای پلهای
- موتورهای DC بی جاروبک
- موتورهای هیسترزیسی
- موتورهای رلوکتاسی
- موتورهای اونیورسال
الکتروموتوها از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
بخشهای تشکیل دهندهی یک موتور الکتریکی در سادهترین حالت دارای 6 قسمت متفاوت به نامهای:
- آرمیچر
- ذغال هادی
- سوئیچ تغییر جریان برق
- محور
- آهنربا
- منبع برق
میباشد.
استاتور در موتور الکتریکی چیست؟
این بخش از اجزای مختلفی نظیر یک قطعه باریک آهنربایی یا آهن تشکیل شده است. شکل ظاهری این قسمت شبیه به سیلندری تو خالی است که با منگنه متصل و محکم شده است. در شیارهای آن سیم پیچها قرار داه میشوند. سیمهای استفاده شده در سیم پیچ همگی از نوع روکشدار هستند. پیچهای روتور به طور مستقیم به منبع تغذیه وصل میشوند. به این روش میدان مغناطیسی از نوع چرخشی ایجاد میگردد.
روتور در الکتروموتور چیست؟
قطعات منفک از هم که از جنس فولاد هستند و در بین آنها میلههایی از مس قرار داده شده است را روتور میگویند. میلهها داخلی روتور را به صورت مایل نصب میکنند تا موتور قادر باشد با ایجاد صدای کمتر کار کند و روتور در دفعات کمتری هنگ کند. حرکت ایجاد شده در موتور الکتریکی از طریق این بخش انتقال مییابد.
خرید الکتروموتور و برندهای مطرح تولید کننده آن:
در زمان خرید موتورهای الکتریکی باید به مواردی همچون:
- دسترسی به قطعات آن در بازار
- سال تولید
- نوع منبع تغذیه
- برند مطرح و معروف
- نوع حرکت و توان و ظرفیت موتور
- میزان حرارت و گرمای تولیدی موتور در زمان فعالیت
دقت گردد. در خصوص خرید الکتروموتور استوک نیز باید در سالم بودن آن دقت زیادی نمود. بهتر است تا با افراد متخصص در این زمینه مشاوره کنید تا در انتخاب بهترین گزینه متناسب با بودجه و نیاز شما راهنماییهای لازم را دریافت کنید. همچنین از معروفترین و مطرحترین برندهای تولید کننده الکتروموتور میتوان به:
- زیمنس آلمان
- وگ بزرزیل
- ABB از فرانسه
- جمکو ایران
و چندین مورد دیگر اشاره کرد.
وب سایت دکتر پی ال سی از مراکز فروش معتبر در کشور است که انواع مختلف الکتروموتوهای مورد استفاده در بازار ایران را تامین میکند. برای داشتن خریدی مطمئن میتوانید از طریق وب سایت دکتر پی ال سی اقدام نمایید. همچنین برای تهیه انواع اتوماسیونهای صنعتی و مشاوره و راه اندازی خط تولید با مهندسین و مشاورین گروه صنعتی سپیانی تماس گرفته و خدمات حرفهای را در این موارد دریافت نمایید.
کلام آخر:
الکتروموتور ماشین بسیار پر کاربردی است که با اختراع و ساخت آن صنعت در سطح جهان دچار تحولات بزرگی شد. در زندگی امروزه چه در صنعت و چه در دیگر بخشها از خودرو تا لوازم خانگی از این موتورهای الکتریکی در سطحی وسیع استفاده میشود. انواع مختلفی از این موتورها تولید و به بازار عرضه شدهاند که برای استفاده در کاربریهای مختلفی مناسب هستند. بنابراین با توجه به گستردگی دنیای موتورهای الکتریکی بهتر است تا حتما در زمان خرید با متخصصین و افراد با تجربه مشورت کرده و از مراکز شناخته شده و خوشنام اقدام به خرید نمایید.